Mooi & Stil van Cornelis de Koning

In februari 2018 presenteert Arti Legi samen met beeldend kunstenaar Cornelis de Koning zijn solo tentoonstelling Mooi&Stil.

Het werk van Cornelis de Koning
Het werk van Cornelis de Koning is dat van een hedendaagse realist en fijnschilder. De werken zijn elk voor zich natuurgetrouwe weergaven van de werkelijkheid. Eenvoudige taferelen. Kerkinterieurs. Oude voorwerpen, getekend door de tijd.

De rijkdom van soberheid. Eenvoudige composities. Harmonieuze opstellingen. Alles een eigen plek in een groter verband. Een gedetailleerd geheel.

De complexiteit van eenvoud. Contrasten en schaduwen. Ingehouden kleuren. Bijna doorschijnend. Helder en krachtig. Verfijnd en minutieus.

Een choreografie van licht. Schoonheid en harmonie. Weerkaatsing van licht. Op glad en glanzend materiaal. Reflectie en ritme. Verstilde bewegingen. Adembenemende stillevens, mooi en stil.

Recent is hij zich gaan richten op het surrealisme. Een stroming waarin hij zijn technische schildervaardigheden en levendige fantasie kan combineren. Tijdens Mooi&Stil is een groot surrealistisch werk (240x120cm) te zien.

Over Cornelis de Koning (1957)
Na een carrière in het bedrijfsleven besloot Cornelis de Koning, tegenwoordig wonend en werkend in Gouda, in 2001 zijn ware passie te volgen: schilderen.

Of beter gezegd fijnschilderen. Geheel in de traditie van de oude meesters, zoals Caravaggio en Vermeer. En geïnspireerd door hedendaagse realisten als Henk Helmantel en Bernard Verkaaik.

Cornelis is autodidact. Hij heeft het allemaal zelf moeten uitvinden en ontdekken. Zijn gereedschap: olieverf, penseel en zijn observatievermogen.

Zijn fascinatie is toch vooral: licht! In alle verschijningsvormen. Licht als natuurkundig verschijnsel en licht als esthetisch fenomeen.

Cornelis schildert eenvoudige composities op zo’n indringende manier, dat gewone, alledaagse voorwerpen een eigen leven gaan leiden. Zijn stillevens op paneel zijn een ode aan de schoonheid van het licht.

Van 1 t/m 11 februari zal de tentoonstelling dagelijks vrij geopend zijn van donderdag t/m zondag van 12.00-17.00 uur. 

 

 

 

 

Reacties zijn gesloten.