Overzicht beschikbare werken Niek van der Plas

In het voorjaar van 2019 presenteerde Arti Legi de tentoonstelling Licht in Kleur met impressionistisch werk van beeldend kunstenaar Niek van der Plas (1954) uit Katwijk aan Zee.

 

Klik hier voor een overzicht van de beschikbare werken uit deze expositie

 

Meer over Niek van der Plas:

Geboren en getogen in Katwijk vormen strand en zee een belangrijke inspiratiebron voor zijn werken. Hij staat daarin niet alleen, want vele schilders gingen hem voor. Met name het eind van de 19e eeuw en het begin van de 20e eeuw was het vissersdorp erg geliefd bij kunstenaars van de Haagse School.

Maar de keuze van onderwerpen gaat bij Niek veel verder dan Katwijk alleen. Ook Gouda, het Groene Hart en de rest van Nederland, diverse landen in West Europa en ook Amerika behoren tot zijn ‘werkterrein’. Daarbij weet hij op zijn schilderijen met grote vaardigheid mensen in allerlei situaties op treffende wijze neer te zetten.

Het impressionisme ontstond in Frankrijk in het begin van de jaren zeventig van de 19e eeuw en beleefde daar ook haar hoogtepunt. Het Franse woord ‘impression’ betekent letterlijk indruk, waarbij met behulp van een schetsmatige penseeltoets en heldere kleuren de vluchtigheid van het moment en de indruk daarvan wordt weer gegeven. Een ogenschijnlijk simpele streep zonlicht of de rode gloed van de morgenstond geeft zo de persoonlijke perceptie van de werkelijkheid van de schilder weer. Het onderwerp is slechts aanleiding voor deze subjectieve impressie. Ook Niek van der Plas is het te doen om de indruk van het moment, waarbij hij zich met zijn schetsmatige toets, de weergave van licht, helder en warm kleurgebruik en zijn oog voor mensen, duidelijk onderscheidt van de door hem bewonderde Katwijkse voorgangers.

Niek’s schilderijen roepen vaak een sfeer van zorgeloosheid en ontspanning op. Zijn voorkeur voor luchtige onderwerpen hangt samen met zijn vrolijke karakter. Naast zijn voorliefde voor het licht van strand, zee en polderlandschappen brengt hij graag de beweeglijkheid van mensen in beeld, omdat zij voor hem bij het leven horen.

Bij alle soms zorgwekkende ontwikkelingen in onze wereld blijft het een levenskunst om oog te houden voor vluchtige momenten van schoonheid, ook in onze nabije omgeving. Dat is waar Niek van der Plas ons op wil attenderen met zijn licht- en kleurenspel en vlotte toets  die zoveel levendige taferelen op roepen.

Reacties zijn gesloten.