TOOROP en de tijdgeest – Alwéér geen witte kerst

Eigentijdse kunst en unieke Toorop’s voor het eerst te zien

Jan Toorop reageert in zijn werk, begin vorige eeuw, op grote veranderingen in zijn tijd, zoals urbanisatie, technologische ontwikkelingen en toenemende sociale verschillen. Als ‘grote’ kunst ons binnenleidt in het heden en voorbereidt op de toekomst, op welke wijze wordt dat dan zichtbaar in het werk van eigentijdse kunstenaars? Het antwoord op die vraag en een bijzondere serie werken van Jan Toorop komen samen tijdens de expositie ‘TOOROP en de tijdgeest – Alwéér geen witte kerst’.

Jan Toorop en de Kaarsenfabriek
Jan Toorop maakte in 1905 in opdracht van de Koninklijke Stearine Kaarsen Fabriek, nu Croda, een serie van 12 litho’s. De serie toont de werkzaamheden van de vrouwen en mannen in de fabriek aan het begin van de Tweede Industriële revolutie. De serie is bijzonder, omdat zij een mooi beeld geeft van het fabrieksleven en afwijkt van het bekende autonome werk van Toorop. Deze serie portretten is nu voor het eerst in zijn totaliteit te zien, aangevuld met voorwerpen, foto’s en film uit dezelfde periode. Daarnaast zijn ook de ontwerpschetsen van het werk ‘Verleden, Heden, Toekomst’, dat Toorop maakte in de Beurs van Berlage, opgenomen in de expositie.

De huidige tijdgeest en kunst
De werken van Toorop gaan in dialoog met werk van eigentijdse kunstenaars die reageren op de huidige tijdgeest. De werken van de eigentijdse kunstenaars duiden de deze tijd en werpen een blik op de toekomst. Te zien zijn beelden, videokunst, installaties, digitale kunst en fotografie. Wellicht ontdekt de bezoeker verrassende overeenkomsten tussen de tijdgeest toen en nu.

De kunstenaars
– Wim Bakker
– Carla van Beers
– Eduard Breuking
– Ruud Dijkers
– Ank van Engelen
– Jeroen van der Most
– Helma van Nuenen
– Martina Otto
– Thea Schulz
– Paul Stamps
– Yacintha van Zuidam

Tijden en data
De expositie ‘TOOROP en de tijdgeest – Alwéér geen witte kerst’

Arti Legi
Markt 27 in Gouda
Van 19 december 2013 tot en met 26 januari 2014
donderdag tot en met zondag
12.00 en 17.00 uur
€ 7,50 / CJP € 6,00 / Kinderen t/m 12 jaar gratis

JOOPs Facebook

 

Reacties zijn gesloten.