Voorgevel Arti Legi verguld

In de afgelopen week zijn belangrijke ornamenten van de voorgevel van Arti Legi aan de Markt te Gouda verguld. Het gaat daarbij om de letters van de naam van het gebouw, de friezen of kroonlijsten boven de vensters van de eerste etage en het stadswapen van Gouda boven de monumentale entree.

Met dit verguldwerk, dat door weersomstandigheden niet eerder kon worden uitgevoerd, is de omvangrijke restauratie van Arti Legi, die in 2012 was aangevangen, nu definitief voltooid. Arti Legi heeft als beeldbepalend rijksmonument aan de Markt door het vergulden een nog verfijnder uitstraling gekregen.

Bladgoud
Bij het vergulden van Arti Legi is 23,75 karaats dubbeltoren bladgoud aangebracht op de ornamenten, die vervolgens zijn gepolijst en waarmee deze een diepe glans hebben verkregen. Verguldwerk is een eeuwenoude ambachtelijke techniek die in Nederland nog maar door een beperkt aantal gespecialiseerde bedrijven wordt toegepast. Voor het verguldwerk aan Arti Legi werd gebruik gemaakt van een gespecialiseerd bedrijf uit Amsterdam dat recent ondermeer betrokken was bij de restauratie van het Rijksmuseum, de Raad van State, het Academiegebouw te Utrecht en het stadhuis van Haarlem.

Lees ook: Voorgevel Arti Legi verguld en voltooid.

Reacties zijn gesloten.