Weemoed in Arti Legi

De najaarsexpositie van 2016 in Arti Legi heeft als thema WEEMOED. Voor velen  een herkenbaar maar lastig te omschrijven gevoel.  Deze zacht treurige stemming  is herkenbaar in de pastels en schilderijen van Gerbrand Volger en Willeke van Tijn en de sculpturen Martie van der Loo.

Gerbrand Volger wil een leefbare wereld te scheppen, echter zonder de dramatiek van het menselijk tekort te ontkennen. Daarbij vindt hij het uitdrukken van een levensgevoel een noodzaak. Met klassieke figuratie in een architectonische setting en wat ironie om de sfeer te ontladen, schept hij een ‘onvolmaakte’ schoonheid met vaak een  weemoedige ondertoon.

Het werk van Willeke van Tijn ademt door de jaren heen een onvervulbaar verlangen naar een harmonieuze staat van leven. Geïnspireerd door oudheid, drama en Duitse romantiek zoekt zij naar een beeldtaal om gevoelens als weemoed uit te drukken. Ook zij bedient zich van milde spot om de thematiek draaglijk te houden.

Veel sculpturen van Martie van der Loo hebben de ogen gesloten, waardoor zij weemoedig in zichzelf gekeerd lijken. Het is alsof  er onbewust een ‘spirit behind the mask’ op de achtergrond meespeelt, ondersteund door herkomst, geschiedenis en karakter van de gebruikte steen.

Al deze klassiek geschoolde kunstenaars verbinden de traditie  met de hedendaagse wereld. Het is  bijzonder dat zij elkaar in het thema weemoed hebben gevonden  en elkaar daarin aanvullen. Met die stemming kunnen zij ons niet alleen raken, maar ook ons  leven in een bredere bedding plaatsen.

Expositie informatie
20 oktober t/m 6 november
Donderdag t/m zondag van 12.00 – 17.00
Markt Gouda / Gratis toegang

 

Reacties zijn gesloten.